Kaip valyti kilimą?
saus., 2 2024   |   dekoravimo patarimai

Kaip valyti kilimą?

Daugelyje patalpų nusprendžiame naudoti gražius, minkštus kilimus. Jie sudaro ne tik grąžų dekorą, bet taip pat pagerina vaikščiojimo patogumą – kam nepatinka po basomis kojomis jausti švelnių puoštų gerai nukirpto kilimo? Tačiau norint džiaugtis tobulais kilimais, privalome išmokti efektyviai jais rūpintis. Todėl atsakydami į varginantį klausimą, kaip valyti kilimą, kad būtų gaivus ir gražiai atrodytų, paruošėme šį straipsnį. Reikia atminti, kad kiekvienas kilimo tipas reikalauja kitokios priežiūros. Suinteresuotus asmenis kviečiame perskaityti straipsnį!

Vinilinis kilimas – kaip valyti?

Viniliniai kilimai yra labai patvarūs ir atsparūs visų tipų nešvarumams. Jų vandeniui atsparios savybės neabejotinai palengvina valymą – todėl puikiai pasiteisina vonios kambariuose, virtuvėje, prieškambaryje ir kitose patalpose. Vinilinis kilimas pagamintas iš 80% PVC medžiagos, o likusi dalys tai dažniausiai stiklo pluoštas. Tokio tipo kilimą ypač vertina alergiški asmenys, nes jame neišsilaiko pavojingi mikroorganizmai bei alergiją sukeliančios dulkės. Norint išvalyti vinilinį kilimą, tiesiog reikalinga drėgna šluostė su muilu arba mopas ir reikia intensyviai šluostyti kilimo paviršių. Nerekomenduojame valymui naudoti stipresnių ploviklių, kurie galėtų tik pažeisti vinilo struktūrą.

Kaip valyti kilimą?

Kaip skalbti vilnonį kilimą?

Vilnoniai kilimai ilgą laiką gali atrodyti nepriekaištingai. Tačiau nešvarumai prasiskverbia gilyn tarp pluoštų, užuot išsilaikę ant paviršiaus. Tai reiškia, kad turime juos valyti dažniau nei mums atrodo, tačiau ne per dažnai, kad neeksploatuotume per daug – atminkime, kad kiekvienas dulkių siurbimas tam tikru lygiu pašalina laisvesnius kilimo pluoštus. Todėl, jei siurbiame, įsitikinkime, kad naudojame mažą siurbimo galią. Reguliarus valymas su specializuotomis priemonėmis turėtų palengvinti gaivumo išsaugojimą. Taip pat rekomenduojame, kad kartą per tam tikrą laiką pasinaudoti profesionalų paslaugomis, kurie kruopščiai pasirūpins mūsų kilimo priežiūra bei kartais reikia jį išmušti, kas leis geriau atsikratyti pluoštų užkampiuose glūdinčių dulkių.

Kaip valyti kilimą nuo šunų ar kačių kailio?

Turėdami augintinį turime nepamiršti, kad žymiai dažniau privalėsime valyti savo kilimus. Gyvūnų kailis linkęs prilipti prie kilimo puošto, todėl nėra lengva jį pašalinti. Šiuo atveju, žinoma, efektyvus bus dulkių siurblys, kuris siurbs kačių ar šunų kailį – geriausia naudojant didelę galią bei turbo šepetėlį, kuris kruopščiai surinks nešvarumus.

Kaip valyti kilimą?

Kaip išvalyti kilimą nuo kailio, jei norime išvengti dulkių siurblio naudojimo? Galime pasinaudoti gumine pirštine, sudrėkinta vandeniu, kuri, jei judinsime per kilimą viena kryptimi, tikrai surinks nemažą dalį plaukų. Dar geresnis variantas šiuo atveju gali būti drėgnas ryžių šepetys, kurio pagalba iššukuosime kailį nuo kilimo. Išbandykite įvairius būdus, priklausomai nuo kilimo tipo, o tikrai rasite tinkamą sau ir savo poreikiams. Tačiau atminkite, kad toks valymas negali būti atliekas pernelyg agresyviai, kad nepažeistumėte savo kilimo pluošto.

Maistinė soda gelbsti nuo kilimų nešvarumų!

Vis dažniau tarp buitinių valymo priemonių yra maistinė soda. Ši priemonė itin ekologiška bei tai taupus sprendimas mūsų namams. O mūsų kilimų valymas soda grąžina jiems seną spindesį ir nepažeidžia per daug pluoštų. Bet kaip tai padaryti? Pirmiau reikia gerai išsiurbti kilimą, tada tolygiai pabarstyti maistine soda, palikti ją ant kilimo kelioms valandoms, o tada vėl išsiurbti dulkių siurbliu paliktą sodą. Jos valymo savybės efektyviai susidoroja su nešvarumais, todėl kilimas bus švarus ir gaivus!

Shaggy kilimas – kaip išvalyti?

Minkšti, ilgaplaukiai, pasišiaušę kilimai tai daugelio mūsų svajonė. Tačiau sunkumų kyla palaikant jų švarą. Taigi, kaip valyti shaggy kilimą? Reguliarus dulkių valymas tikrai palengvins jo priežiūrą. Tai ilgalaikis procesas, nes siurbti reikia įvairiomis kryptimis, geriausia naudojant turbo šepetį. Tačiau kartą per tam tikrą laiką geriausia jį išvalyti drėgnai, naudojant specialų dulkių siurblį su plovimo funkcija.

Kaip valyti kilimą?

Kaip valyti kilimą naminiu būdu?

Kilimų valymas tai ne pats lengviausias veiksmas, dažnai tai varginantis procesas, kurio metu stengiamės nepažeisti kilimo pluoštų. Tačiau yra daug naminių būdų, kurie leidžia išlaikyti švarą ir tuo pačiu apsaugoti švelnią medžiagą. Tarp populiariausių yra:

  • nuosavas kilimų valymo preparatas – paruoštas iš muilo dribsnių ir bulvių krakmolo kompozicijos – tokį mišinį reikia įtrinti giliai į kilimą, o tada po kurio laiko išsiurbti;
  • aprašytas anksčiau kilimo valymas naudojant maistinę sodą leis ne tik atsikratyti nešvarumų, bet taip pat suteikti kilimui gaivų kvapą – tačiau sunkesnių dėmių atveju reikia paruošti sodos ir acto tirpalą, kuris palengvins jų šalinimą;
  • riebias dėmes nuo kilimo pašalinsite pabarstydami jas talku arba bulvių miltais – palikti kelioms valandoms efektyviai sugers nepageidaujamus nešvarumus; šviežioms vyno dėmėms geriausiai tinka druska – ji turi higroskopinių savybių, todėl sugeria drėgmę, todėl po kurio laiko tereikia išsiurbti išbarstytą dėmės vietoje druską.

Kilimo su ilgais šeriais valymas

Kilimus su ilgais šeriais visų pirma reikia valyti reguliariai. Todėl siurbimas naudojant turo šepetį bei valymas su atitinkamais preparatais (taip pat ir pagamintais namuose) turėtų pagelbėti. Nešvarumai prasiskverbia giliai į šerių struktūrą, todėl kartą per tam tikrą laiką galimai verta patikėti savo kilimą profesionalams.

Kaip valyti kilimą?

Kaip sausai valyti kilimą?

Daugelis iš mūsų įpratę, kad kilimo plovimas susijęs su valymu šlapiai. Tačiau tai įmanoma padaryti ir nenaudojant vandens. Tereikia pabarstyti kilimą atitinkama valymo priemone – specializuoti preparatai parduodami cheminių prekių parduotuvėse, tačiau tarp buitinių priemonių taip pat rasite atitinkamų ingredientų, t.y. bulvių krakmolas, maistinė soda ar druska. Išlaukę atitinkamą laiką, tiesiog išsiurbkite išbarstytą medžiagą ir viskas!